Masaža

Masaža

Bez obzira koliko pisali o vrijednosti masaže, kad je u pitanju očuvanje zdravlja, čak i liječenje nekih zdravstvenih i psihičkih tegoba, najbolje je isprobati ju na vlastitoj koži, odvojiti vrijeme za sebe i odlučiti se za jedan od masažnih tretmana. Iskustveni doživljaj masaže, na svim razinama, onoj fizičkoj ,emotivnoj i duhovnoj jedinstven je i osoban. Masaža zaista ima višestruko djelovanje i jedan je od tretmana koje bi svatko trebao redovito upražnjavati. Bez obzira na različite tehnike, masaža ima nekoliko osnovnih djelovanja, općih i lokalnih, primarnih i sekundarnih, kao što su: pojačana cirkulacija krvi, opuštanje mišića, bolja opskrba kisikom i hranjivim tvarima, pojačana cirkulacija limfe, mehaničko čišćenje kože i povećanje elasticiteta kože, otklanjanje boli, djelovanje na krvni tlak, pojačanu gipkost vezivnog tkiva i mnoge druge. Osim toga masaža na osjetilnoj razini opušta, relaksira, revitalizira, otklanja umor i smiruje.

ZNAČAJ MASAŽE

Masaža je danas u svijetu priznata kao jedan od rijetkih načina terapije koji je potpuno neškodljiv kod različitih zdravstvenih problema i pri tom ima značajno mjesto u opuštanju korisnika. Kada kažemo potpuno neškodljiv, mislimo na to da ne stvara nikakve kontraindikacije. Djeluje na poboljšanje cirkulacije, koja itekako utječe na ukupno zdravstveno stanje, a time i na izgled kože. Dovoljno je izdvojiti sat vremena tjedno za sebe i prepustiti se stručnim rukama masera da se osjete blagodati masaže.

DJELOVANJE MASAŽE:

Masaža ima nekoliko osnovnih djelovanja koja se pojavljuju bez obzira na različite tehnike njena provođenja. To je pojačana cirkulacija krvi, opuštanje mišića ili povećanje mišićne napetosti. Kao posljedicu ta tri osnovna procesa koje maser može proizvesti javljaju se sekundarni efekti, kao što su: smanjenje bolova (na tretiranom ili udaljenom mjestu), sniženje ili povišenje krvnog tlaka, pojačano lučenje mokraće iz bubrega, pojačana cirkulacija zglobne tekućine itd. Masažom se istiskuju sekreti iz lojnih i znojnih žlijezda, smanjuju se potkožne masnoće i jastučaste nakupine, poboljšava se izmjena tvari, tj. ubrzava dotok hranjivih tvari u tkiva, pojačava se oksigenizacija tkiva i otjecanje limfe zbog čega koža dobiva jači tonus, postaje elastičnija te izgleda zdravije i mlađe. Utječe na mišiće tako da se oni rastežu i skupljaju, te postaju čvršći, a ujedno i opušteniji, jer masažom uklanjamo nakupine mliječne kiseline ( miogeloze) koje dovode do grčeva i bolova u mišićima.